tiistai 26. marraskuuta 2013

KARJALANPIIRAKOITA

Niinkuin blogin nimi ennakoi, on kirjoittajilla tietynlainen suhde karjalanpiirakoihin. Ja koska kosovolaisen supermarketin tai leipomon valikoimiin nämä suomalaiset perinneherkut eivät kuulu, tarttuu näppärä nykynainen kaulimeen ja pistää tuulemaan.

Karjalanpiirakoiden tekoprosessi on itsessään aika yksinkertainen; keitetään puuro ja sekoitellaan ruisjauhot voihin ja veteen. Homman hankalin vaihe onkin taikinan kauliminen tarpeeksi ohuiksi ja oikean mallisiksi lätyiksi, sekä tietenkin se rypytys.


Päätimme Ainon kanssa kuitenkin ottaa haasteen vastaan ja eräänä sunnuntaina puurot porisivatkin iloisesti kattilassa. Teimme piirakkamme tällä Valion ohjeella. Asiantuntijaystävämme vinkkinä korvasimme osan puuron maidosta ruokakermalla. En ole aivan 100% varma, auttoiko se puuron koostumukseen kovinkaan paljoa, mutta makuun ainakin.


Kosovosta ei piirakkapulikoita kannata etsiä, eikä se varmasti ole ensimmäinen asia mielessä pakattavien listoilla, kun ulkomaille muuttaa. Tyhjä ja pesty viinipullo sai siis toimia hätäratkaisuna. Seurasimme alun pienen epäilyksen jälkeen ohjetta pilkun tarkasti ja piirakoitahan sieltä syntyi!



Olimme lopputulokseen varsin tyytyväisiä. Valion ohjeesta voisimme kuitenkin antaa sen verran palautetta, että suolaa on hieman liian vähän. Piirakkamme nimittäin olisivat kaivanneet hitusen enemmän suolaa makunsa esiintuomiseksi. Mutta hyviä näinkin!



KARJALANPIIRAKAT
Taikina

2  dl kylmää vettä
1  tl suolaa
2 1/2  dl ruisjauhoja
2 1/2  dl vehnäjauhoja
25  g voita

Puuro

4  dl vettä
4  dl puuroriisiä
16 - 18 dl maitoa
1 1/4  tl suolaa

Voiteluun

75  g voita
2  dl maitoa
Keitä puuro edellisenä päivänä. Käytä paksupohjaista kattilaa, teflonkattilaa tai haudekattilaa. Välihuomatuksena tosin, että itse käytin ihan tavallista emalikattilaa ilman ongelmia, tarvitsee vain sekoitella ahkerammin. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito pienissä erissä. Sekoittele tasaisin väliajoin ja keittele kypsäksi ja suhteellisen paksuksi puuroksi. Lisää suola.


Valmista taikina sekoittamalla veteen muut ainekset. Alusta viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.

Leivo taikinasta tanko. Jaa se 40 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele kakkaroiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi.

Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla. Kapinalliset leipurit eivät aluksi uskoneet pinoamisen tarpeellisuutta, vaan levittelimme taikinakuoria pitkin pöytää. Tilahan siinä tosin loppuu kesken.

Ota kuori kerrallaan pinosta ja pyyhi liiat jauhot pois. Annostele puuroa 1-2 ruokalusikallista per kuori. Levitä ja rypytä varovaisesti. Nostele pellille.

Paista 275 - 300 asteessa kypsiksi, n.10 - 12 min.

Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti