perjantai 15. marraskuuta 2013

KORVAPUUSTIT

Kuten lokakuun suppispostauksessa kerrottiin: ulkosuomalaisen onni on tuliaiset. Tuliaiset ovat keskeisessä osassa myös tässä kirjoituksessa, sillä Kosovosta on vaikeaa (mahdotonta) löytää kardemummaa eikä korvapuustit olisi mitään ilman sitä.

Akateeminen Karjalanpiirakkaseura kokoontui kardemumman ilosta, tosin vajaamiehistöllä, leivontakesteihin viime sunnuntaina. Työnjako kesteissä oli selvä: allekirjoittanut hoiti ”taikinan koskettelun” ja Minnin tehtävänä oli rasvan sulatus. Minni kertoi sopivasti ennen kestejämme omaavansa pullakirouksen. Tämän mukaan hänen leipomansa pullat muuttuvat uunista tultuaan kiviksi ja sopivat nautiskelun sijaan esim. ikkunan rikkomiseen hädän hetkellä.

En tiedä oliko työnjakomme avain onneen, mutta puustimme eivät muuttuneet kiviksi. Uunista leijaileva pullan tuoksu lupaili jo herkkuhetkiä, ja niitä kyllä saatiin. Uunituore korvapuusti ja lasi maitoa. Täydellistä!

Reseptejä korvapuustien tekoon löytyy paljon ja moni varmasti tämänkin yksinkertaisen ilahduttajan ohjeen muistaa jo ulkoa. Vähän leiponeille löytyy onneksi liuta eri nettilähteitä ja itsekin kävimme tarkastamassa mittasuhteen tästä Valion reseptistä.

Lasi maitoa ja korvapuusti. Täydellistä!
KORVAPUUSTIT (17 kpl)
Pullataikina
  • 25 g hiivaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • 500 g vehväjauhoja
  • 100 g rasvaa
Täyte
  • 50 g rasvaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl kanelia
Pinnalle

  • mantelirouhetta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu rasva.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina kahdeksi 60 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Jos haluat muhkeita pullia kuten me haluuttiin, tee taikinasta vain yksi levy.

Levitä levyille pehmeä rasva. Ripota pinnalle sokeri ja kaneli. Kääri taikinalevyt rulliksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin.

Paina sormilla kapea kohta alas pöytään saakka. Näin leikkauspinnat nousevat ylös. 

Kohota liinan alla.

Voitele kohonneet puustit munalla. Ripota pinnalle mantelirouhetta.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 10 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti