Kuten lokakuun suppispostauksessa
kerrottiin: ulkosuomalaisen onni on tuliaiset. Tuliaiset ovat keskeisessä
osassa myös tässä kirjoituksessa, sillä Kosovosta on vaikeaa (mahdotonta)
löytää kardemummaa eikä korvapuustit olisi mitään ilman sitä.
Akateeminen Karjalanpiirakkaseura kokoontui kardemumman
ilosta, tosin vajaamiehistöllä, leivontakesteihin viime sunnuntaina. Työnjako kesteissä oli
selvä: allekirjoittanut hoiti ”taikinan koskettelun” ja Minnin
tehtävänä oli rasvan sulatus. Minni kertoi sopivasti ennen kestejämme omaavansa
pullakirouksen. Tämän mukaan hänen leipomansa pullat muuttuvat uunista tultuaan
kiviksi ja sopivat nautiskelun sijaan esim. ikkunan rikkomiseen hädän hetkellä.
En tiedä oliko työnjakomme avain onneen, mutta
puustimme eivät muuttuneet kiviksi. Uunista leijaileva pullan tuoksu lupaili jo
herkkuhetkiä, ja niitä kyllä saatiin. Uunituore korvapuusti ja lasi maitoa.
Täydellistä!
Reseptejä korvapuustien tekoon löytyy paljon ja
moni varmasti tämänkin yksinkertaisen ilahduttajan ohjeen muistaa jo ulkoa.
Vähän leiponeille löytyy onneksi liuta eri nettilähteitä ja itsekin kävimme
tarkastamassa mittasuhteen tästä
Valion reseptistä.
Lasi maitoa ja korvapuusti. Täydellistä! |
KORVAPUUSTIT
(17 kpl)
Pullataikina
- 25 g hiivaa
- 2,5 dl maitoa
- 1 muna
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 0,5 rkl kardemummaa
- 500 g vehväjauhoja
- 100 g rasvaa
- 50 g rasvaa
- 0,5 dl sokeria
- 1 rkl kanelia
- mantelirouhetta
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista.
Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta
vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Lisää lopuksi sulatettu rasva.Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Kauli
taikina kahdeksi 60 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Jos haluat muhkeita
pullia kuten me haluuttiin, tee taikinasta vain yksi levy.
Levitä
levyille pehmeä rasva. Ripota pinnalle sokeri ja kaneli. Kääri
taikinalevyt rulliksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat
terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn
kapea kohta ylöspäin.
Paina
sormilla kapea kohta alas pöytään saakka. Näin leikkauspinnat nousevat ylös.
Kohota liinan alla.
Voitele
kohonneet puustit munalla. Ripota pinnalle mantelirouhetta.
Paista
uunin keskiosassa 225 asteessa n. 10 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti